Zdecydowanie tarta dla wielbicieli kwaskowatych smaków. Słodka beza idealnie komponuję się z kremem cytrynowym. Bardzo smaczna i prosta do zrobienia. Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mąki
1 łyżka cukru pudru
125 g. masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
Krem cytrynowy:
½ szkl. soku z cytryny
60 ml. soku pomarańczowego
½ szkl. wody
70 g. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g. masła
1 jajko + 3 żółtka
Beza:
4 białka w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki mąki pszennej
200 g. cukru
Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć go w folię i schłodzić w lodówce około 30-60 minut.
2.Krem: Sok pomarańczowy i z cytryny zagotować z cukrem. Wodę wymieszać z jajkiem, żółtkami, mąką. Następnie wlać do gotujących się soków, gotować do zgęstnienia. Dodać masło i mieszać do jego rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
3.Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy do tarty o średnicy 26cm. Umieścić je w wysmarowanej i posypanej bułką tartą formie, dobrze poprzyklejać. Ciasto przykryć papierem do pieczenia oraz obciążyć fasolą. Podpiec około 15 minut w 180st.C. Po tym czasie ściągnąć papier i fasolę. Piec jeszcze 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika. Na gorący spód wylać masę cytrynową.
4. Beza: Białka dobrze ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do piany. Pianę wyłożyć na krem cytrynowy. Całość piec w 180st.C około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Komentarze