Tarta cytrynowa z bezą

0 (0 ocen)

Zdecydowanie tarta dla wielbicieli kwaskowatych smaków. Słodka beza idealnie komponuję się z kremem cytrynowym. Bardzo smaczna i prosta do zrobienia. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. mąki
    1 łyżka cukru pudru
    125 g. masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 duże jajko

    Krem cytrynowy:
    ½ szkl. soku z cytryny
    60 ml. soku pomarańczowego
    ½ szkl. wody
    70 g. cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g. masła
    1 jajko + 3 żółtka

    Beza:
    4 białka w temperaturze pokojowej
    2 łyżeczki mąki pszennej
    200 g. cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Beza

Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć go w folię i schłodzić w lodówce około 30-60 minut.
  • 2. Krem: Sok pomarańczowy i z cytryny zagotować z cukrem. Wodę wymieszać z jajkiem, żółtkami, mąką. Następnie wlać do gotujących się soków, gotować do zgęstnienia. Dodać masło i mieszać do jego rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy do tarty o średnicy 26cm. Umieścić je w wysmarowanej i posypanej bułką tartą formie, dobrze poprzyklejać. Ciasto przykryć papierem do pieczenia oraz obciążyć fasolą. Podpiec około 15 minut w 180st.C. Po tym czasie ściągnąć papier i fasolę. Piec jeszcze 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika. Na gorący spód wylać masę cytrynową.
  • 4. Beza: Białka dobrze ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do piany. Pianę wyłożyć na krem cytrynowy. Całość piec w 180st.C około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować