Tarta cytrynowa pod bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tarta to wypiek popularny w kuchni francuskiej. Przygotowałam wyśmienitą tarte z kremem cytrynowym – o smaku słodko-kwaśnym, całość wieńczy puszysta beza. Tarta wbrew pozorom jest bardzo szybka i prosta do przygotowania. Zapewniam, że zaskoczycie gości. Prezentuje się pięknie na talerzyku, polecam

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • CIASTO:
    200 g mąki,
    135 g masła,
    65g cukru pudru,
    2 żółtka
    KREM:
    1 szklanka wody,
    200 g cukru,
    sok z 4 cytryn,
    3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
    50 g masła,
    3 żółtka
    BEZA:
    3 białka,
    220g cukru,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta cytrynowa pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta cytrynowa pod bezą 1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do otrzymania grudek. Kolejno dodajemy cukier puder i żółtka, chwilę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto
  • Tarta cytrynowa pod bezą 2. worzymy kulę i wkładamy ją na co najmniej godzinę do lodówki. Foremkę (29cm) smarujemy masłem. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy nadając mu kształt koła i wykładamy nim foremkę.
  • Tarta cytrynowa pod bezą 3. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy je specjalnymi kulkami lub grochem. Ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy.
  • Tarta cytrynowa pod bezą 4. Kolejno przygotowujemy krem cytrynowy. Sok z cytryn mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną i żółtkami. W rondelku rozpuszczamy masło.
  • Tarta cytrynowa pod bezą 5. Na chwilę zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier i wodę - dokładnie mieszamy.
  • Tarta cytrynowa pod bezą 6. Rondelek wstawiamy na wolny ogień, dolewamy masę cytrynową i cały czas mieszając trzymamy na ogniu aż masa zgęstnieje - nie wolni zagotować!
  • Tarta cytrynowa pod bezą 7. Na podpieczony spód wykładamy ostudzoną masę cytrynową.
  • Tarta cytrynowa pod bezą 8. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Pianę z białek wykładamy na masę cytrynową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut (aż piana się zarumieni). Smacznego :)

Porady

Czekamy aż tarta ostygnie wówczas dobrze się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować