Tarta cytrynowa pod bezą

  • wyświetlono: 852 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Tarta to wypiek popularny w kuchni francuskiej. Przygotowałam wyśmienitą tarte z kremem cytrynowym – o smaku słodko-kwaśnym, całość wieńczy puszysta beza. Tarta wbrew pozorom jest bardzo szybka i prosta do przygotowania. Zapewniam, że zaskoczycie gości. Prezentuje się pięknie na talerzyku, polecam

Cukiereczek
  • 80min

Składniki


CIASTO:
200 g mąki,
135 g masła,
65g cukru pudru,
2 żółtka
KREM:
1 szklanka wody,
200 g cukru,
sok z 4 cytryn,
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
50 g masła,
3 żółtka
BEZA:
3 białka,
220g cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta cytrynowa pod bezą

  • Tarta cytrynowa pod bezą1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do otrzymania grudek. Kolejno dodajemy cukier puder i żółtka, chwilę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto
  • Tarta cytrynowa pod bezą2. worzymy kulę i wkładamy ją na co najmniej godzinę do lodówki. Foremkę (29cm) smarujemy masłem. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy nadając mu kształt koła i wykładamy nim foremkę.
  • Tarta cytrynowa pod bezą3. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy je specjalnymi kulkami lub grochem. Ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy.
  • Tarta cytrynowa pod bezą4. Kolejno przygotowujemy krem cytrynowy. Sok z cytryn mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną i żółtkami. W rondelku rozpuszczamy masło.
  • Tarta cytrynowa pod bezą5. Na chwilę zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier i wodę - dokładnie mieszamy.
  • Tarta cytrynowa pod bezą6. Rondelek wstawiamy na wolny ogień, dolewamy masę cytrynową i cały czas mieszając trzymamy na ogniu aż masa zgęstnieje - nie wolni zagotować!
  • Tarta cytrynowa pod bezą7. Na podpieczony spód wykładamy ostudzoną masę cytrynową.
  • Tarta cytrynowa pod bezą8. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Pianę z białek wykładamy na masę cytrynową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut (aż piana się zarumieni). Smacznego :)

Porady

Czekamy aż tarta ostygnie wówczas dobrze się kroi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartatania_kuchniaslodkie_zyciez_roznych_stron_swiatabezaDesercytrynakruche ciastokrem cytrynowyciasto cytrynowekuchnia francuskasłodka tartatarta z krememtarta z kremem cytrynowym

Komentarze

Podobne przepisy

kruche ciasto z czekoladą i bezą

Dodane przez: lenian

tarta z czekoladą pod bezą

słodka pokusa

Tarta cytrynowa z lemon curd i bezą

Dodane przez: joanna1974

Tarta cytrynowa z lemon curd i bezą

tarta jest pyszna, słodko-kwaśna,...

tarta cytrynowa

Dodane przez: Anyzkowo

Tarta cytrynowa z bezą

kruchy spód, orzeźwiający krem...Czy...

Składniki na ciasto:
250g mąki 
100g masła
70g cukru
2 żółtka

Dodane przez: cukierek_toffi

Francuska tarta cytrynowa z bezą lub truskawkami

Przepisu nauczyłam się podczas...

http://mystylemyeveryday.blogspot.com/

Dodane przez: Ava Valk

Cytrynowa tarta z bezą- Lemon tart with meringue

elikatna jak chmurka tarta na spokojny...

Tarta cytrynowa pod puszystą pianką

Dodane przez: daga19888

Tarta cytrynowa pod puszystą pianką

Niebo w gębie :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE