Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: przesianą mąkę rozgniatamy widelcem z cukrem, szczyptą soli i zimnym masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody, zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy 30 minut.
2.Ciasto rozwałkowujemy na 4-mm placek. Wylepiamy natłuszczoną formę do tarty. Przykrywamy pergaminem, wsypujemy fasolę. Pieczemy 10 minut w 190 °C. Usuwamy papier i fasolę, pieczemy jeszcze 5-10 minut. Studzimy.
3.Krem: sok i skórkę z cytryn mieszamy z mąką i cukrem. Ucieramy z 200 ml wody. Podgrzewamy, mieszając. Dodajemy roztopione masło. 2-3 łyżki masy mieszamy rózgą z rozkłóconymi żółtkami, a następnie z resztą masy, podgrzewając, aż zgęstnieje. Wykładamy na ciasto.
4.Beza: białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na krem. Pieczemy 10 minut w 180 °C, a następnie 20-25 minut w 150 °C, aż beza lekko się zezłoci.
Komentarze