Tarta cytrynowa z bezą

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zadowolone miny moich łasuchów są dla mnie nagrodą.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 25 dag mąki pszennej
    ● sól
    ● 12,5 dag masła
    ● łyżeczka cukru
    ● żółtko
    Krem: 2 duże cytryny
    ● 4 żółtka
    ● 12,5 dag cukru
    ● 3 dag mąki ziemn.
    ● 7,5 dag masła + do formy
    Beza: 5 białek
    ● 25 dag cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Beza

Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: przesianą mąkę rozgniatamy widelcem z cukrem, szczyptą soli i zimnym masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody, zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy 30 minut.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na 4-mm placek. Wylepiamy natłuszczoną formę do tarty. Przykrywamy pergaminem, wsypujemy fasolę. Pieczemy 10 minut w 190 °C. Usuwamy papier i fasolę, pieczemy jeszcze 5-10 minut. Studzimy.
  • 3. Krem: sok i skórkę z cytryn mieszamy z mąką i cukrem. Ucieramy z 200 ml wody. Podgrzewamy, mieszając. Dodajemy roztopione masło. 2-3 łyżki masy mieszamy rózgą z rozkłóconymi żółtkami, a następnie z resztą masy, podgrzewając, aż zgęstnieje. Wykładamy na ciasto.
  • 4. Beza: białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na krem. Pieczemy 10 minut w 180 °C, a następnie 20-25 minut w 150 °C, aż beza lekko się zezłoci.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować