Tarta cytrynowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Wspaniała, lekko kwaskowa z nutą słodyczy, wytrawna, ale i typowo deserowa:)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 175 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier: 25 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - cytryna duża: 2 sztuki
    - śmietana 36%: 125 mililitrów
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 0.75 szklanki
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sól i posiekane masło. Palcami zrobić kruszonkę, dodać stopniowo cukier i dokładnie wymieszać. Wrzucić żółtko i razem utrzeć. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki.

    Wyjąć, rozwałkować, ułożyć na naczyniu do tarty (wysmarowanego masłem). Ponakłuwać widelcem i zapiec w 190st. ok. 15-20 min.

    Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Sok wycisnąć. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać sok i skórkę. Śmietanę ubić i dorzucić do masy. Delikatnie wymieszać. Wylać na upieczony spód.

    Piec w 150 st. około godziny. Po wyjęciu schłodzić.

    Smacznego życzy oliwek :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować