Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać sól i posiekane masło. Palcami zrobić kruszonkę, dodać stopniowo cukier i dokładnie wymieszać. Wrzucić żółtko i razem utrzeć. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki.
Wyjąć, rozwałkować, ułożyć na naczyniu do tarty (wysmarowanego masłem). Ponakłuwać widelcem i zapiec w 190st. ok. 15-20 min.
Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Sok wycisnąć. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać sok i skórkę. Śmietanę ubić i dorzucić do masy. Delikatnie wymieszać. Wylać na upieczony spód.
Piec w 150 st. około godziny. Po wyjęciu schłodzić.
Komentarze