Tarciuchy mojej babci

4.98 (178 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tarciuchy czyli szare kluski smakują idealnie z zasmażką i zimnym mlekiem

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 większych ziemniaków, 60 dag, zetrzeć na tarce i osączyć na sitku/zachować krochmalz płynu/
    1 łyżka gęstej kwasnej smietany 18%
    4-5 łyżek mąk pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    DODATKOWO:
    1 cebula i 3 plastry swojskiego wędzonego boczku na zasmażkę
    zimne mleko
Wystaw ocenę:

4.98 (178 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Tarciuchy mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Moje tarciuchy czyli szare kluski 1. Wymieszać starte ziemniaki ze smietaną, mąką pszenną i ziemniaczaną. Wbić jajko, wymieszać dokładnie. Ciasto ma być gęste. Ja ciasta nie solę, robię to dopiero na talerzu
    Zagotować wodę z dodatkiem oleju lecz bez soli.
    Łyżeczką nabierać masę i wkładać do wrzątku. Najpierw zrobić próbę włożyć do wrzątku 1 kluskę, i sprawdzić czy się nie rozpada.
    Gotować od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 5 minut.
    Cebulę i boczek pokroić w kostkę, boczek przesmażyć, dodać cebulkę i jeszcze podsmażyć
    Tarciuchy podaję z zasmażką i popijamy koniecznie zimnym mlekiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.48 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zalewajka mojej Babci ze skwarkami

To może cię zainteresować