Moja ukochana zupa z dzieciństwa. Nigdzie nie smakowała jak u Babci! :-)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
4 ziemniaki
kilka suszonych borowików
2 duże ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
duża szczypta majeranku
zakwas na żurek
nieduży pasek słoniny
1 cebula
sól
pieprz
Zalewajka mojej babci ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby wkładamy do kubka i zalewamy wodą, moczymy przez ok. 30 minut.
2.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę zalewamy zimną wodą. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i majeranek.
Grzyby drobno siekamy i dodajemy razem z wodą, w której się moczyły do gotującej się zupy.
3.Po ok. 30 minutach dodajemy zakwas wedle uznania. Ja daję sporo bo lubię dość kwaśną zalewajkę.
4.Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i na suchej patelni przesmażamy ją na brązowy kolor. Dodajemy do zupy.
5.Na tłuszczu, który wytopił się ze słoniny podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze