Zalewajka mojej Babci ze skwarkami

4.48 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja ukochana zupa z dzieciństwa. Nigdzie nie smakowała jak u Babci! :-)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    kilka suszonych borowików
    2 duże ząbki czosnku
    4 ziarna ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    kilka ziaren pieprzu
    duża szczypta majeranku
    zakwas na żurek
    nieduży pasek słoniny
    1 cebula
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zalewajka

Zalewajka mojej babci ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby wkładamy do kubka i zalewamy wodą, moczymy przez ok. 30 minut.
  • 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę zalewamy zimną wodą. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i majeranek.
    Grzyby drobno siekamy i dodajemy razem z wodą, w której się moczyły do gotującej się zupy.
  • 3. Po ok. 30 minutach dodajemy zakwas wedle uznania. Ja daję sporo bo lubię dość kwaśną zalewajkę.
  • 4. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i na suchej patelni przesmażamy ją na brązowy kolor. Dodajemy do zupy.
  • 5. Na tłuszczu, który wytopił się ze słoniny podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować