Buraczki zasmażane mojej Babci

4.7 (189 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Ten przepis na buraczki zasmażane jest w naszej rodzinie od pokoleń. To smak mojego dzieciństwa.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
    2 łyżki masła
    1-2 łyżki mąki
    sok z cytryny
    sól, pieprz
    czubata łyżka śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.7 (189 ocen)

Zobacz również:

Surówki Puree Dodatki Buraczki

Buraczki zasmażane mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy. Wrzucamy do garnka zalewamy woda i gotujemy do miękkości.
  • 2. Buraki wyjmujemy z wody i studzimy.
  • 3. Wystudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
  • 4. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę, dodajemy buraki, mieszamy i dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy sok z cytryny i śmietanę, Mieszamy.
  • 5. Buraczki zasmażane podajemy do drugiego dania , buraczki mogą być gorące, bądź podane na zimno
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować