Tajska zupa krewetkowa

3 (1 ocen)

Pikantno słodka zupa na bazie krewetek koktajlowych

Składniki:


  • 250 g krewetek koktajlowych
    około 6 szklanek wody
    2 czerwona cebula
    1 nieduża żółta papryka
    2 pory sałatkowe
    szklanka marchewek typu baby
    szczypiorek
    oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili
    6 łyżek sosu rybnego
    2 łyżki sosu sojowego
    po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki
    szczypta pieprzu cayennne
    2 łyżki soku z cytryny
    400 ml mleczka kokosowego
    makaron sojowy
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tajska zupa krewetkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1pwv61j 1. Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut

    Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki. Pora kroimy w plastry.
  • image-09hf3ax 2. Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami.
  • image-0rm1tij 3. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce.
  • image-26quvig 4. Zupę podajemy z makaronem sojowym i posypujemy szczypiorkiem.

Porady

Jeśli zupa wydaje nam się być za mało słona - można dodać odrobinę soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować