Tajska zupa krewetkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut
Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki. Pora kroimy w plastry.
2. Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami.
3.Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce.
4. Zupę podajemy z makaronem sojowym i posypujemy szczypiorkiem.
Porady
Jeśli zupa wydaje nam się być za mało słona - można dodać odrobinę soli.
Komentarze