Sałatka z brązowego ryżu na ostro

0 (0 ocen)

To jedna z tych sałatek, która im dłużej leży w lodówce tym lepszego i bardziej wyrazistego nabiera smaku. Problem w tym, że szybko znika w naszych brzuszkach i wtedy nie ma czasu na "przegryzienie" się :)

Składniki:

  • 2 woreczki brązowego ryżu
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka fasoli
    1 żółta papryka
    150 g. szynki
    8 łyżek oliwy z oliwek
    3 łyżki ketchupu
    1 łyżeczka curry
    0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
    szczypta soli

Sałatka z brązowego ryżu na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 35-40 minut). W międzyczasie kroimy paprykę oraz szynkę w kostkę. Po ugotowaniu ryżu przesypujemy go z woreczków do miski i mieszamy go z odsączoną z zalewy fasolą i kukurydzą. Dodajemy paprykę, szynkę i wszystko mieszamy. Oliwę, ketchup, curry, pieprz cayenne oraz sól łączymy ze sobą i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy