1 l rosołu
papryczka chili
ok 3 cm imbiru świeżego (ew. 1 łyżeczka suszonego)
łyżeczka kurkumy
150 ml mleczka kokosowego
sok z pół limonki
7-8 krewetek królewskich
15 krewetek koktajlowych
puszka pomidorów pokrojonych
2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
mała cebula
łyżka oleju
Tajska zupa krewetkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, drobniutko posiekaną papryczkę i starty imbir.
Po mniej więcej 2 minutach dodajemy kurkumę.
Zalewamy wszystko rosołem, następnie wlewamy mleko kokosowe,sok z limonki (można również wrzucić całą skórkę i ją wyjąć przed podaniem) i pomidory. Gotować aż pomidory się całkowicie rozlecą. Na samym końcu wrzucamy większe krewetki i gotujemy przez 3 minutki, później wlewamy sos sojowy i małe krewetki gotujemy ostatnią minutę.
Wykładamy do miseczek
Porady
Zupa ostra- nie polecana delikatnym podniebieniom ;)
Komentarze