Tajska zupa krewetkowa

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Egzotyka na talerzu

  • 30 min

Składniki:

  • 1 l rosołu
    papryczka chili
    ok 3 cm imbiru świeżego (ew. 1 łyżeczka suszonego)
    łyżeczka kurkumy
    150 ml mleczka kokosowego
    sok z pół limonki
    7-8 krewetek królewskich
    15 krewetek koktajlowych
    puszka pomidorów pokrojonych
    2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
    mała cebula
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tajska zupa krewetkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, drobniutko posiekaną papryczkę i starty imbir.
    Po mniej więcej 2 minutach dodajemy kurkumę.
    Zalewamy wszystko rosołem, następnie wlewamy mleko kokosowe,sok z limonki (można również wrzucić całą skórkę i ją wyjąć przed podaniem) i pomidory. Gotować aż pomidory się całkowicie rozlecą. Na samym końcu wrzucamy większe krewetki i gotujemy przez 3 minutki, później wlewamy sos sojowy i małe krewetki gotujemy ostatnią minutę.
    Wykładamy do miseczek

Porady

Zupa ostra- nie polecana delikatnym podniebieniom ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować