Tradycyjny kapuśniak na żeberkach

4.5 (169 ocen)

Czasem mam tak, że nachodzi mnie ochota na coś kwaśnego i tym "czymś" okazuje się być wtedy zupa :) Ogórkowa.... szczawiowa ... bądź kapuśniak! Ten - przygotowany na żeberkach, z dodatkiem ziemniaków i marchewki jest niezwykle sycący i pożywny!

Składniki:


  • 6 żeberek wieprzowych
    3 litry wody
    3 marchewki
    mały por
    mały seler
    pietruszka
    5-6 ziemniaków
    500 g kiszonej kapusty
    pieprz ziarnisty
    pieprz mielony
    słodka papryka mielona
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Tradycyjny kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Wszystko gotujemy - do momentu aż wytworzą się szumowiny. Zbieramy je. Następnie obieramy marchewkę, pora,selera i pietruszkę. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującego się wywaru.

    Kapustę kiszoną płuczemy na sitku - ja lubię aby kapuśniak był kwaśny więc nie przesadzam z wypłukaniem kapusty. Następnie ją szatkujemy i dodajemy do zupy.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym rondelku. Po ugotowaniu dodajemy je do garnka z zupą.

    Całość doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (jeśli potrzeba), łyżką słodkiej papryki i sporą ilością majeranku.

    Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa oraz mięso będą miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować