Szyszki z karmelem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przedstawiam szyszki z karmelem czyli deser na jeden kęs. Deser ten jest wspomnieniem mojego dzieciństwa. Doskonały przepis na Sylwestra i nie tylko, polecam!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 g ryżu preparowanego
    100 g masła
    230 g drobnego cukru
    150 ml śmietany kremówki 30 %
    spora szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szyszki z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier rozpuścić na głębokiej patelni, aby powstał karmel. Cukier mieszać i rozpuszczać powoli na patelni. Nie może się przypalić, bo szyszki będą gorzkie. Karmel musi mieć bursztynowy kolor i jednolitą konsystencję bez grudek. Zmniejszyć moc palnika i do takiego karmelu dodać masło, energicznie mieszać do momentu, aż masło połączy się z cukrem.
  • 2. Następnie dolać śmietankę, która musi mieć temperaturę pokojową, wymieszać tak, żeby składniki się połączyły i wyłączyć palnik. Dodać dużo soli, wymieszać i wsypać ryż preparowany. Wszystko ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut do lekkiego ostudzenia.
  • 3. Po tym czasie zwilżyć dłonie wodą i formować szyszki. Odstawić do całkowitego ostudzenia, aż całkowicie się scalą. Szyszki przechowujemy w ciemnym, szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia, gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sos karmelowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować