Tak upieczona szynka pod powłoką tłuszczu i skórki ma soczyste i jędrne mięso, jest pyszna na gorąco do obiadu jak i na zimno na kanapki. A tłuszcz niekoniecznie trzeba zjadać, to kwestia wyboru :)
Składniki:
ok. 1,40 kg mięsa od szynki ze skórą i tłuszczem
sól, pieprz mielony, majeranek
marynata :
4 duże przeciśnięte ząki czosnku + 1,5 łyżki papryki słodkiej + 1/3 papryki ostrej
+ 4 łyżki oleju + 2 łyżki wody + 1 łyżeczka chrzanu + 5 kulek ziela angielskiego utartego w moździerzu
garść żurawiny do naszpikowania mięsa
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina do podlewania
Szynka z tłuszczykiem naszpikowana żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć, skórę ponacinać w szachownicę, natrzeć solą i pieprzem i całość porządnie powygniatać.
Składniki marynaty połączyć ze sobą i natrzeć nią mięso, pod koniec posypać majerankiem.
Mięso włożyć do szklanej miski, przykryć talerzykiem i odstawić do lodówki na dobę lub dwie.
2.Po tym czasie szynkę wyjąć, w nacięcia powkładać żurawinę, odstawić na pół godziny aby mięso doszło do temperatury pokojowej, włączyć piekarnik na 180 stopni.
Szynkę umieścić w brytwannie lub innym naczyniu z przykryciem, podlać połową wina i wstawić do piekarnika.
Piec pod przykryciem przez 50 minut, podlewając od czasu do czasu.
Zdjąć pokrywę, zwiększyć temperaturę do 190 stopni, piec dalej ok. 30 - 40 minut teraz częściej podlewać wykorzystując pozostałe wino.
Wyłączyć piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach pozwolić aby mięso chwilę odpoczęło
3.Po wyjęciu położyć na desce i bardzo ostrym nożem pokroić porcje obiadowe.
4.Podać dowolnie, ja podałam z buraczkami i ziemniakami.
5.Jeżeli część szynki przeznaczamy jako wędlinę, wówczas należy ją kroić po całkowitym wyziębieniu.
Komentarze