Szynka z kurczaka w pomidorowo - paprykowym płaszczyku

5 (1 ocen)

  • 13 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszna domowa szyneczka, w kolorowej, pikantnej panierce.

  • 13 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 800 g fileta z kurczaka
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka soli peklowej
    1/3 szklanki zimnej wody
    1/3 łyżeczki pieprzu


    KOLOROWA OTOCZKA:

    1 łyżeczka płatków ostrej papryki
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią /rozdrobnione/
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Szynka z kurczaka w pomidorowo - paprykowym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety wypłukać, osuszyć, zmielić w maszynce na dużych oczkach.
    Do mięsa dodać sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i wodę. Wszystko dokładnie wyrobić.
    Przyprawy na otoczkę szynki wymieszać w miseczce.
    Szynkowar wysmarować oliwą.
    Obsypać dokładnie mieszanką przypraw.
    Gotowe mięso wkładać partiami do szynkowaru, tak by nie zetrzeć przypraw ze ścianek.
    Szynkowar zamkąć, umieścić w garnku z wodą. Na spód garnka z wodą dać ściereczkę.
    Parzyć około 1h w temperaturze ok 80 stopni. Woda nie powinna wrzeć.
    Po upływie czasu, szynkę wyjąć z garnka i wraz z szynkowarem schłodzić w zimnej wodzie.
    Wystudzoną szynkę włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować