Szynka z kurczaka w pomidorowo - paprykowym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety wypłukać, osuszyć, zmielić w maszynce na dużych oczkach.
Do mięsa dodać sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i wodę. Wszystko dokładnie wyrobić.
Przyprawy na otoczkę szynki wymieszać w miseczce.
Szynkowar wysmarować oliwą.
Obsypać dokładnie mieszanką przypraw.
Gotowe mięso wkładać partiami do szynkowaru, tak by nie zetrzeć przypraw ze ścianek.
Szynkowar zamkąć, umieścić w garnku z wodą. Na spód garnka z wodą dać ściereczkę.
Parzyć około 1h w temperaturze ok 80 stopni. Woda nie powinna wrzeć.
Po upływie czasu, szynkę wyjąć z garnka i wraz z szynkowarem schłodzić w zimnej wodzie.
Wystudzoną szynkę włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Komentarze