Szynka pieczona

5 (188 ocen)

Może być podawana na ciepło z sosem lub jako dodatek do kanapek

Składniki:

  • 1,30 kg szynki surowej
    1 łyżeczka soli peklowej
    1/3 łyżeczki soli morskiej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    pół łyżeczki papryki ostrej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    5 listków laurowych
    5 kulek ziela angielskiego
    pół łyżeczki jagód jałowca
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą morską i peklową. Włożyć do miski, przykryć, wstawić do lodówki na 2 dni (obracać kilka razy, a gdyby na dnie zebrała się wilgoć należy ją osunąć)
  • 2. Papryki i czosnek wymieszać ze sobą i natrzeć tym szynkę dokładnie ze wszystkich stron.Obłożyć liśćmi laurowymi i ziarnami ziela i jałowca, pozostawić w lodówce na minimum 12 godzin.
  • 3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z nakrywką, dodatkowo przykryć wierzch folią aluminiową.
    Piec 1,5 godziny. Najpierw przez 15 minut w temperaturze 200*C, potem zmniejszyć do 180 *C.
    Od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.
    Na 15 minut przed końcem zdjąć folię aluminiową i nakrywkę, aby szynka się zrumieniła.

Porady

Powstały w pieczeniu sos można zagęścić mąką i podawać do mięsa na ciepło. Po wystudzeniu szynkę można podawać jak wędlinę domową do pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować