Szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą morską i peklową. Włożyć do miski, przykryć, wstawić do lodówki na 2 dni (obracać kilka razy, a gdyby na dnie zebrała się wilgoć należy ją osunąć)
2.Papryki i czosnek wymieszać ze sobą i natrzeć tym szynkę dokładnie ze wszystkich stron.Obłożyć liśćmi laurowymi i ziarnami ziela i jałowca, pozostawić w lodówce na minimum 12 godzin.
3.Przełożyć do naczynia żaroodpornego z nakrywką, dodatkowo przykryć wierzch folią aluminiową.
Piec 1,5 godziny. Najpierw przez 15 minut w temperaturze 200*C, potem zmniejszyć do 180 *C.
Od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.
Na 15 minut przed końcem zdjąć folię aluminiową i nakrywkę, aby szynka się zrumieniła.
Porady
Powstały w pieczeniu sos można zagęścić mąką i podawać do mięsa na ciepło.
Po wystudzeniu szynkę można podawać jak wędlinę domową do pieczywa.
Komentarze