Szynka przygotowana w ten sposób ma wyraźny posmak musztardy oraz wyczuwalną słodką nutę miodu. Świetnie sprawdza się jako pieczeń na obiad ale również na zimno jako wędlina do kanapek, tym samym wpisując się w trend „ wiem co jem”.
Szynka miodowo-musztardowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z miodu, musztard dijon i sarepskiej, sosu Worcester oraz tymianku i rozmarynu przygotować marynatę.
2.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić oraz doprawić świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie posmarować marynatą i pozostawić w lodówce na noc a najlepiej na 24h.
3.Piec w 190 stopniach C przez 40-45 minut do ze złocenia. Podlać ½ szklanką wody przykryć pokrywką i piec w tej samej temperaturze jeszcze około 50 minut.
Komentarze