Beza pavlovej z mango i pestkami granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyłożyć dno tortownicy (24 cm) do papieru do wypieków i odrysować 2 koła zostawiając zapas. Papier ułożyć na blaszkach. Białka ubić na sztywną pianę z sokiem cytrynowym . Cukier dodawać stopniowo po 1 łyżce do ubitej piany i dalej ubijać, aż do wyczerpania cukru i do momentu kiedy masa zacznie błyszczeć. Dodać w międzyczasie łyżkę spirytusu. Pod sam koniec połączyć delikatnie z mąką. Połowę masy wyłożyć na odrysowane kółko.a drugą połowę podobnie tylko trochę mniej w środku a więcej po bokach. Po prostu zrobić małe wgłębienie na krem i owoce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jedną blaszkę wstawić na drugą półkę od dołu piekarnika , drugą blaszkę nad nią. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec ok. 90 minut . W połowie pieczenia zamienić blaszki miejscami. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia. Beza może się trochę przyrumienić i troszkę popękać.
2.Przygotować krem. Biała czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Zmiksować serek mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać na gładką masę. Trochę kremu wyłożyć na pierwszy blat bezowy i przykleić drugi- ten z wgłębieniem. Wyłożyć resztę kremu i poukładać owoce. Pestki granatu orzeźwiły smak bezy. Pycha.
Komentarze