Szynka biała parzona

0 (0 ocen)

  • 48 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowa szynka parzona jest łatwa w przygotowaniu. Krucha i bardzo smaczna .

  • 48 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z łopatki lub szynki
    2 torebki soli peklowanej ( 10dkg)
    2 litry wody
    1/4 szklanki soli
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki majeranku
    3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    pół łyżeczki cukru
    pół łyżeczki wegety
    łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Szynka biała parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć. Włożyć do miski i dobrze natrzeć solą peklową . Odstawić na dobę do lodówki .
  • Szynka biała parzona 2. Na drugi dzień mięso wyciągnąć z lodówki i przygotować marynatę .
    Do garnka wlewamy wodę ,dodajemy sól ,czosnek ,liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz,cukier ,wegetę,majeranek i majonez .Wszytko razem dobrze wymieszać i postawić na ogniu .Do górującej zalewy wkładamy mięso i gotujemy 25 minut na małym ogniu .Po tym czasie garnek ściągamy z ognia i zostajemy do całkowitego wystygnięcia .Następnie wkładamy do lodówki i zostawimy do następnego dnia .
  • 3. Następnego dnia wyciągamy mięso .Zalewę zagotowujemy i do gotującej wkładamy mięso i gotujemy na małym ogniu 45 -55 minut .Co jakiś czas obracamy szynkę .
    Gotowa szynkę pozostawimy do wystygnięcia i razem z zalewa wkładamy do lodówki .
  • 4. Na kolejny dzień szynkę wyciągamy ,osuszamy i możemy jeść .

Porady

Mięso umieścić w takim ganku ,żeby zalewa zakryła je . Gotujemy na małym ogniu ,żeby szybka dobrze nam się sparzyła .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować