Szynka biała parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć. Włożyć do miski i dobrze natrzeć solą peklową . Odstawić na dobę do lodówki .
2.Na drugi dzień mięso wyciągnąć z lodówki i przygotować marynatę .
Do garnka wlewamy wodę ,dodajemy sól ,czosnek ,liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz,cukier ,wegetę,majeranek i majonez .Wszytko razem dobrze wymieszać i postawić na ogniu .Do górującej zalewy wkładamy mięso i gotujemy 25 minut na małym ogniu .Po tym czasie garnek ściągamy z ognia i zostajemy do całkowitego wystygnięcia .Następnie wkładamy do lodówki i zostawimy do następnego dnia .
3.Następnego dnia wyciągamy mięso .Zalewę zagotowujemy i do gotującej wkładamy mięso i gotujemy na małym ogniu 45 -55 minut .Co jakiś czas obracamy szynkę .
Gotowa szynkę pozostawimy do wystygnięcia i razem z zalewa wkładamy do lodówki .
4.Na kolejny dzień szynkę wyciągamy ,osuszamy i możemy jeść .
Porady
Mięso umieścić w takim ganku ,żeby zalewa zakryła je .
Gotujemy na małym ogniu ,żeby szybka dobrze nam się sparzyła .
Komentarze