SAŁATKA WARSTWOWA Z SARDYNKAMI

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Sardynki nie każdy lubi ze względu na ich chrząstki, ale zamiast sardynek możemy dodać dowolną rybę z oleju. Do sałatki użyłam samego majonezu, ale można majonez wymieszać częściowo z jogurtem greckim.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na obręcz o średnicy ok. 20- 21 cm:

    Jeżeli nie posiadamy oddzielnej obręczy , sałatkę można zrobić w tortownicy wcześniej wykładając ją folią spożywczą.

    - 5 średnich ziemniaków
    - 7 średnich ogórków konserwowych
    - 5 jaj
    - 3 puszki sardynek w oleju - 120 g brutto
    - 5 średnich marchewek
    - ser żółty ok. 10 dkg- miałam owczy drobno starty
    - 420 ml majonezu
    - pęczek szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warstwowa z sardynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1g4h1tc 1. 1) Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach , obrać. Ugotować jajka. Sardynki odcedzić z oleju i rozdrobnić widelcem.
    2) Ziemniaki, ogórki, marchewkę i jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek posiekać.
    3) Zapiąć obręcz i układać kolejno warstwami ziemniaki + rybka + ogórki konserwowe + marchewka + szczypiorek tylko w około brzegu +jajka + starty ser. Każdą warstwę docisnąć i każdą posmarować majonezem ( ok. 2 kopiastych łyżek stołowych).
    4) Wierzch udekorować lub pozostawić tylko posypaną serem. Sałatkę schłodzić- jest lepsza po kilku godzinach. Odpiąć delikatnie obręcz i poprawić ewentualnie to co się nam troszkę zepsuło na boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować