Sardynki nie każdy lubi ze względu na ich chrząstki, ale zamiast sardynek możemy dodać dowolną rybę z oleju. Do sałatki użyłam samego majonezu, ale można majonez wymieszać częściowo z jogurtem greckim.
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI na obręcz o średnicy ok. 20- 21 cm:
Jeżeli nie posiadamy oddzielnej obręczy , sałatkę można zrobić w tortownicy wcześniej wykładając ją folią spożywczą.
- 5 średnich ziemniaków
- 7 średnich ogórków konserwowych
- 5 jaj
- 3 puszki sardynek w oleju - 120 g brutto
- 5 średnich marchewek
- ser żółty ok. 10 dkg- miałam owczy drobno starty
- 420 ml majonezu
- pęczek szczypiorku
Sałatka warstwowa z sardynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach , obrać. Ugotować jajka. Sardynki odcedzić z oleju i rozdrobnić widelcem.
2) Ziemniaki, ogórki, marchewkę i jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek posiekać.
3) Zapiąć obręcz i układać kolejno warstwami ziemniaki + rybka + ogórki konserwowe + marchewka + szczypiorek tylko w około brzegu +jajka + starty ser. Każdą warstwę docisnąć i każdą posmarować majonezem ( ok. 2 kopiastych łyżek stołowych).
4) Wierzch udekorować lub pozostawić tylko posypaną serem. Sałatkę schłodzić- jest lepsza po kilku godzinach. Odpiąć delikatnie obręcz i poprawić ewentualnie to co się nam troszkę zepsuło na boczku.
Komentarze