Proste smarowidło z gotowego smalcu w kostce z dodatkiem jabłka oraz drożdży, które w kuchni świetnie sprawdzają się jako element przyprawowy. Naprawdę polecam!
Szybki smalczyk z jabłkiem i drożdżami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, Cebulę obrać i posiekać. Smalec rozpuścić, dodać jabłka, cebulę, ziele angielskie, jagody jałowca i goździki. Dusić 15 min, najlepiej w na wpół przykrytym garnku, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pokruszone drożdże i wlać sos sojowy, wymieszać i chwilę podgrzewać (całość będzie miało postać mazistej masy).
2.Po lekkim wystudzeniu dodać koperek i wymieszać. Smarowidło wystudzić do zestalenia.
Komentarze