Warzywny smalczyk z koperkiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciekawa formuła smalczyku, po który chętnie sięgamy przygotowując kanapki. Wersja z warzywami – cukinią i porem – oraz świeżym koperkiem i prażonymi orzechami, wzbogacona o charakterne przyprawy smakowe, na pewno znajdzie niejednego amatora.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g smalcu wyborowego wieprzowego (w kostce)
    1 średnia cukinia (350 g)
    100 g pora
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanego koperku
    85 g prażonych orzeszków ziemnych
    2 – 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
    2 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    4 całe goździki
    1 łyżeczka kminku mielonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Warzywny smalczyk z koperkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywny smalczyk z koperkiem i orzechami 1. W szerokim garnku rozpuścić smalec. Dodać startą na grubych oczkach tarki jarzynowej cukinię oraz posiekanego pora, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i goździki, wsypać kminek, paprykę słodką i ostrą. Dusić 20 min na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek, wsypać orzechy, dołożyć musztardę. Całość wymieszać i dusić jeszcze 5 min, często mieszając.
  • Warzywny smalczyk z koperkiem i orzechami 2. Na końcu dodać koperek, wymieszać i całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Po lekkim wystudzeniu smalec przełożyć do słoika, a całkowicie wystudzony przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować