Pomidorowy smalczyk z warzywami i suszoną śliwką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Niebanalny w smaku, aromatyczny smalczyk z dodatkiem kolorowych warzyw i suszonej śliwki. Smarowidło „na bogato”, które warto spróbować.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g smalcu wieprzowego
    210 g boczku wędzonego parzonego
    185 g kukurydzy konserwowej (masa po osączeniu)
    100 g pora
    70 g obranej marchewki
    70 g obranego selera korzeniowego
    2 obrane ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    100 g suszonych śliwek bez pestek
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe
    8 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka całych owoców anyżu suszonego
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Dodatki Pasty

Pomidorowy smalczyk z warzywami i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidorowy smalczyk z warzywami i suszoną śliwką 1. W szerokim rondlu rozpuścić smalec. Dodać pokrojony w kostkę boczek, starte na wiórki marchewkę i seler oraz posiekany czosnek. Dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, owoce anyżu i paprykę w proszku. Składniki smażyć 20 min, co jakiś czas mieszając.
    Następnie dodać kukurydzę, drobno pokrojone śliwki i koncentrat pomidorowy. Składniki wymieszać i podgrzewać jeszcze 2 – 3 min.
  • Pomidorowy smalczyk z warzywami i suszoną śliwką 2. Do przygotowanego smarowidła wsypać posiekane zioła i przyprawy do smaku – wymieszać. Lekko wystudzony, zestalający się smalczyk przełożyć do pojemnika, a całkowicie wystudzony przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować