Szybka zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Za oknem jesień, dni coraz chłodniejsze więc ta zupa jest idealna. Gęsta i rozgrzewająca dzięki nutce chilli sprawi, że jesień stanie się cieplejsza.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 – 1,5 kg cebuli
    1,5 l wody (może to być również bulion warzywny lub drobiowy)
    15 dag masła
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    Ząbek czosnku
    Sół
    Pieprz
    Chilli
    Tarty ser (gouda, parmezan – według upodobań)
    Grzanki:
    3 kromki chleba tostowego
    Oliwa z oliwek
    Zioła prowansalskie
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szybka zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle na złoty kolor w garnku. Następnie dodać wodę (lub bulion). Najlepiej nie wlewać od razu całości płynu, zależy jak gęsty krem lubicie. Dodać liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Dzięki odrobinie chilli zupa będzie bardziej rozgrzewająca. Po ok. 15min gotowania wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie, zupę zblendować. Jeśli jest taka konieczność to jeszcze doprawić. Przelać na talerz, posypać tartym serem i dodać grzanki. SMACZNEGO!
    Grzanki
    Mogą być ze sklepu, polecam jednak zrobić samemu:
    Chleb pokroić w kostkę, skropić oliwą, posypać ziołami i papryką. Usmażyć na patelni, aż grzanki będą chrupiące. Należy uważać żeby się nie przypaliły

Porady

Należy uważać żeby cebula podczas smażenia nie przypaliła się, w przeciwnym razie zupa będzie gorzka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować