Kotleciki drobiowe z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chciałam przygotować na obiad coś innego niż klasyczne kotlety, a przy tym połączyć to z warzywami i w ten sposób powstały kotleciki

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
    garść świeżego szpinaku
    15 dag mrożonej mieszanki warzywnej (u mnie marchew, pietruszka, kalafior, fasolka)
    Pół papryki
    3 jajka
    3-4 łyżki mąki
    2 ząbki czosnku
    Sól
    Pieprz
    Przyprawa do kurczaka
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki drobiowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem, odstawić na godzinę. W tym czasie pokroić drobno paprykę oraz szpinak. Mieszankę warzywną ugotować aldente. Dobór warzyw jest dowolny, istotne jest by były one drobno krojone - łatwiej później smażyć kotleciki. Obrać dwa ząbki czosnku, wycisnąć. Połączyć wszystkie składniki z łyżką oleju.
    Jajka roztrzepać trzepaczką lub mikserem - dzięki temu kotlety będą bardziej puszyste. Następnie połączyć je z mąką. Tak zrobione ciasto należy wlać do masy mięsnej, wszystko dokładnie wymieszać.
    Rozgrzać olej na patelni i wykładać małe placuszki, należy je smażyć na małym ogniu, z obu stron na rumiano.
    Można podawać z ryżem, ziemniakami czy kaszą, jak kto lubi.
    Z podanych składników wyszło 12 średniej wielkości kotlecików.

Porady

Świeży szpinak można zastąpić mrożonym, należy jednak pozbyć się z niego nadmiaru wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować