Czarno-białe ciasto z owocami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto według przepisu mojej mamy, idealne na jesienne wieczory do ciepłej herbaty lub kawy.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kostka margaryny
    Szklanka cukru
    4 jaja
    1.5 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Olejek arakowy
    0, 7 kg śliwek

Czarno-białe ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czarno-białe ciasto z owocami 1. Margarynę w temperaturze pokojowej ubij z cukrem na gładką masę. Im lepiej masło będzie ubite tym delikatniejsze będzie ciasto. Następnie dodawaj po jednym jajku nadal ubijając masę.
  • 2. W kolejnym kroku powoli, partiami dodawaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Ja dodaję zawsze kilka kropel olejku arakowego, według mnie nadaje to wyjątkowy aromat.
  • Czarno-białe ciasto z owocami 3. Połowę gotowej masy wkładaj na dno tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Łyżki ciasta układaj w różnych miejscach. Do pozostałej części dodaj kakao, miksuj i wypełnij luki. Wierzch ciasta delikatnie wyrównaj. Rozłóż połówki śliwek.
    Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 50 min
  • Czarno-białe ciasto z owocami 4. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców, również tych z kompotu lub suszonych choć najlepiej pasują świeże, sezonowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy