Czarno-białe ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę w temperaturze pokojowej ubij z cukrem na gładką masę. Im lepiej masło będzie ubite tym delikatniejsze będzie ciasto. Następnie dodawaj po jednym jajku nadal ubijając masę.
2.W kolejnym kroku powoli, partiami dodawaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Ja dodaję zawsze kilka kropel olejku arakowego, według mnie nadaje to wyjątkowy aromat.
3.Połowę gotowej masy wkładaj na dno tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Łyżki ciasta układaj w różnych miejscach. Do pozostałej części dodaj kakao, miksuj i wypełnij luki. Wierzch ciasta delikatnie wyrównaj. Rozłóż połówki śliwek.
Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 50 min
4.Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców, również tych z kompotu lub suszonych choć najlepiej pasują świeże, sezonowe.
Komentarze