Chleb drożdżowy z ziarnami

4.46 (147 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis dostałam od siostry, nieco go udoskonaliłam. Jest prosty w przygotowaniu, a do tego pyszny

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki
    5 dag świeżych drożdży
    1 l ciepłej wody
    Łyżeczka cukru
    Łyżka soli
    100 g nasion słonecznika
    100 g płatków owsianych
    Szczypta papryki słodkiej
Wystaw ocenę:

4.46 (147 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb drożdżowy z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowy chleb z ziarnami 1. Drożdże rozpuścić w 0,5 l wody. Do miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Dolać wodę z drożdżami. Wymieszać łyżka. Dolać jeszcze ok. 300ml ciepłej wody. Znów wymieszać. Ilość wody zależy od konsystencji ciasta, jeśli będzie zbyt gęste dolać pozostałą część. U mnie wystarczyło w sumie ok. 800 ml. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, ważne żeby składniki mokre i suche połączyły się.
    Odstawić na 20 min.
  • Chleb drożdżowy z ziarnami 2. Po tym czasie znów wymieszać ciasto łyżka żeby pozbawić go nadmiaru powietrza.
    Przełożyć do wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą podłużnych foremek, u mnie trzy sztuki.
    Mokrą łyżką wygładzić wierzch chleba, rozprowadzić równomiernie. Wierzch naciąć nożem, zapobiegnie to pękaniu chleba. Można posypać płatkami owsianymi, sezamem czy słonecznikiem. Odstawiać na 20 min.
  • Chleb drożdżowy z ziarnami 3. Foremki włożyć do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Piec ok. 50 min

Porady

Im więcej wody dodasz, a ciasto będzie bardziej rzadkie tym więcej "oczek" chleb będzie miał po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować