Szparagowy krem z odzysku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W czasie sezonu szparagowego, choć nie powinienem zbyt wiele jeść, to jadłem na potęgę, końcówki szparagów sukcesywnie mroziłem. nazbierało się tego trochę, więc postanowiłem zrobić taki "przypominający" krem ze szparagów. Mówię Wam, petarda! Zimno za oknem, a tu takie rarytasy. No i jeszcze Wam coś powiem...jak będziecie blendować, to nie mówcie sobie w duchu (do blendera): Albo ja, albo on. Wierzcie mi, on wygra :P Zblenduje, ale wygra! :P Później już się nie uruchomi. Po prostu zamknie się w sobie i już się więcej nie odezwie :P Dlatego zawsze mam w zapasie takie tańsze, jakby mnie coś naszło na "spory" ze sprzętem :P Grzanki też zrobiłem z odzysku, bo użyłem kilkudniowego chleba i wcześniej zamrożonego kawałka żółtego sera. Poszło? Poszło! Można? A jak! Przepis na pyszny kremik się poleca! A jak nie macie takowych końcówek, to gorąco zachęcam do "zbierania" podczas następnego sezonu szparagowego.
Arek Gie

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg obłamanych końcówek z zielonych szparagów (mrożonych)
    1 łyżka masła
    1,5 litra bulionu warzywnego
    2 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Szparagowy krem z odzysku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagowy krem z odzysku 1. Mrożone końcówki szparagów kroimy na mniejsze kawałki, dusimy pod przykryciem na rozgrzanym maśle. Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 40 min pod przykryciem. Z grubsza blendujemy (jeśli łyka szparagów za bardzo będą wkręcały się w śmigiełko, to rezygnujemy z miksowania). Przecieramy przez sito, dodajemy śmietanę dokładnie łącząc z kremem.


    Podgrzewamy, nie gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


    Podajemy z posiekaną natką pietruszki i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować