Szparagi są kolejnym produktem, którego nigdy nie jadłam. Postanowiłam to odmienić, a zakupione białe szparagi połączyć z pieczarkami. Bardzo nam smakowało.
45 min
Składniki:
Dla 4 osób:
2 litry delikatnego rosołu drobiowego
1 pęczek białych szparag
10 średniej wielkości pieczarek
2 ziemniaki
1 średnia cebula biała
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
pęczek pietruszki
Zupa - krem pieczarkowo- szparagowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi obieramy, odcinamy stwardniałe końcówki (ok 2-3cm) oraz główki (3-4cm). Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rosołku. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 8 umytych i pokrojonych na cząstki pieczarek. Gotujemy ok 30 minut.
2.Cebulę podsmażamy na 1 łyżce margaryny. Przyrumienioną dodajemy do naszej zupy. Odbieramy kilka łyżek i mieszamy z jogurtem. Dodajemy do reszty. Gotujemy jeszcze ok 10 minut.
3.Na pozostałej margarynie smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pozostałe pieczarki. Gdy będą zrumienione dodajemy główki szparag i opiekamy z każdej strony.
Zupę miksujemy na krem, nabieramy na talerze, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyrumienione kawałki pieczarek i szparag oraz grzanki.
Komentarze