Krem szparagowy z grzankami

4.5 (141 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Sezon szparagowy czas zacząć! Pyszny i aromatyczny krem poleca się na jeszcze mroźne dni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400 g zielonych szparag
    2 marchewki
    1 mała pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    natka pietruszki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3 ziela angielskie
    2 l wody
    sól
    pieprz
    1 łyżka masła
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Grzanki

Krem szparagowy z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na początek przygotowujemy aromatyczny wywar. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju w garnku. Kiedy będzie szklista dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.

    2. Obrane marchewki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Warzywa podsmażamy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy pora. Zalewamy wszystko wodą.

    3. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ziele. Gotujemy przez około 30- 40 minut. Gotowy odcedzamy.

    4. Ze szparag usuwamy zdrewniałe części, odcinamy główki. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wywaru.

    5. Główki smażymy na maśle. Zostawiamy kilka do dekoracji. Pozostałe dodajemy do zupy. Kiedy szparagi będą miękkie, dorzucamy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość blendujemy. Ewentualnie doprawiamy.

    6. Zupę podajemy z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować