Krem szparagowy z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na początek przygotowujemy aromatyczny wywar. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju w garnku. Kiedy będzie szklista dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.
2. Obrane marchewki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Warzywa podsmażamy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy pora. Zalewamy wszystko wodą.
3. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ziele. Gotujemy przez około 30- 40 minut. Gotowy odcedzamy.
4. Ze szparag usuwamy zdrewniałe części, odcinamy główki. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wywaru.
5. Główki smażymy na maśle. Zostawiamy kilka do dekoracji. Pozostałe dodajemy do zupy. Kiedy szparagi będą miękkie, dorzucamy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość blendujemy. Ewentualnie doprawiamy.
Komentarze