Macie blisko las i łąki ? A może lubicie zupę szczawiową to warto się wybrać na spacer do lasu aby nazbierać sobie szczawiu, z takiego leśnego szczawiu zupa jest bardziej kwaśna niż ze szczawiu ogrodowego.
Szczawiowa z leśnego szczawiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotować szczaw narwany w lesie, przebrać go, umyć a następnie pokroić może być razem z łodyżkami o ile nie jest przerośnięty ponieważ przerośnięty jest nie smaczny i wyczuwa się w zupie jakby były twarde nitki. Do garnka wlać 2 litry wody dodać pokrojoną dowolnie marchew, por pokrojony drobniej, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz dowolny tłuszcz. Całość zagotować następnie zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do miękkości ziemniaków, w trakcie gotowania dodać suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy.
2.Gdy ziemniaki w gotującym się wywarze warzywnym są już wystarczająco miękkie, dodać przygotowany szczaw i chwilkę pogotować całość na bardzo wolnym ogniu. W czasie gdy zupa się gotuje przygotować śmietanę, do salaterki przełożyć śmietanę tak pół dużego kubka wsypać cukier oraz dwadzieścia łyżek gorącego wywaru z zupy. Całość rozprowadzić do momentu aż nie będzie grudek ze śmietany ( dodając cukier do takiej śmietany sprawi to że ona się nie zwarzy w kwaśnej zupie ).
3.Jak już zupa chwilę się pogotowała i szczaw jest mięciutki, doprawić całość według swego smaku przyprawą uniwersalną. Następnie wlać przygotowaną wcześniej śmietanę z cukrem, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła. Można lekko zagotować lecz nie ma takiej potrzeby. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia.
4.Zupa wyszła tak smaczna że bez dolewek się nie obyło. Ugotowaną zupę podałam z jajkiem od kur zielononóżek ugotowanymi na twardo, polecam przed zjedzeniem dodać pieprzu naturalnego wtedy jest inny smak zupy. Jeżeli uwielbiacie szczawiową to serdecznie polecam ten przepis na szczawiową bez mięsa.
Komentarze