Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa)

4.5 (189 ocen)

  • 10 min

Uwielbiam wykorzystywać sezonowe produkty. A w moim ogródku jest mnóstwo szczawiu.

  • 10 min

Składniki:

  • włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) - albo gotowy bulion
    1 mała cebula
    kilogram szczawiu
    mąka pszenna - 2 łyżki
    śmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %)
    1 łyżka masła
    pieprz
    kilka jajek - ilość wg upodobań.
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy w wodzie włoszczyznę.
  • 2. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru z włoszczyzny.
  • 3. Gdy włoszczyzna będzie miękka dokładamy dokładnie umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut.
  • 4. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę.
  • 5. Doprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy z połówkami jajka i ziemniakami albo z grzankami.

Porady

Proszę nie martwić się dekoracją zupy - mniszek lekarski jest bardzo zdrowy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować