Szaszłyki z ziemniaków i boczku

4.49 (164 ocen)

  • 30 min

Moja propozycja na grilla jest bardzo prosta, zarówno pod względem kompozycji, jak i smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • • 6 młodych ziemniaków ok. 7 cm długości
    • 200 g chudego boczku wędzonego
    • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej czerwonej papryki
    • 3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki z ziemniaków i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki z ziemniaków i boczku 1. • Wyszorowane ziemniaki gotować 12-15 minut w posolonej wodzie. Nie mogą być całkiem ugotowane, bo rozpadną się podczas grillowania.
    • Odcedzić, wystudzić i pokroić każdy ziemniak w 1-1,5 cm plastry.
    • Boczek pokroić w plastry takiej samej grubości i szerokości jak ziemniaki.
    • Nabijać na drewniane szaszłyki na przemian plaster ziemniaka i boczku. Na końcówkach ma być ziemniak.
    • W miseczce wymieszać przyprawy.
    • Szaszłyki posmarować oliwą i posypać mieszanką przypraw z każdej strony.
    • Grillować na złoty kolor ok. 7 minut z każdej strony.

Porady

Szaszłyki można również zapiec w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować