Szaszłyki z karkówki

4.38 (181 ocen)

Świetnie się sprawdzają w sezonie grillowym, ale smakują też usmażone lub upieczone w domu.

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
    30 dag niewielkich pieczarek
    po 1 papryce: czerwonej,żółtej i zielonej
    2 cebule
    marynata: 2 łyżki miodu
    2 łyżki musztardy
    6 łyżek oleju
    papryka mielona ostra
    1 ząbek czosnku
    majeranek
    sól, pieprz


Wystaw ocenę:

4.38 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj, osusz, pokrój w dość dużą kostkę. Zrób marynatę: do miseczki przełóż miód, olej, musztardę, mielone papryki i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Marynatą obłóż mięso i przykryte włóż do lodówki na min 2 godz.
  • przed pieczeniem 2. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kostkę, a cebulę w plastry. Pieczarki oczyść. Na patyczki od szaszłyków nadziewaj naprzemiennie: zamarynowaną karkówkę, kolorowe papryki, pieczarki i cebulę. Tak przygotowane szaszłyki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( można też usmażyć na patelni grillowej). Piecz ok.30 minut w 180 st. Podawaj np. z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować