Szaszłyki z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz, pokrój w dość dużą kostkę. Zrób marynatę: do miseczki przełóż miód, olej, musztardę, mielone papryki i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Marynatą obłóż mięso i przykryte włóż do lodówki na min 2 godz.
2.Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kostkę, a cebulę w plastry. Pieczarki oczyść. Na patyczki od szaszłyków nadziewaj naprzemiennie: zamarynowaną karkówkę, kolorowe papryki, pieczarki i cebulę. Tak przygotowane szaszłyki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( można też usmażyć na patelni grillowej). Piecz ok.30 minut w 180 st. Podawaj np. z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!
Komentarze