Szaszłyki drobiowo-warzywne

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Łatwe w przyrządzeniu, no i kto ich nie lubi?

  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z kurczaka: 40 dekagramów
    - bakłażan: 1 sztuka
    - zielona papryka: 1 sztuka
    - pomidor: 2 sztuki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - piwo: 0.5 szklanki
    - suszona bazylia: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szaszłyki drobiowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki drobiowo-warzywne 1. Filety płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy papierowym
    ręcznikiem. Kroimy na niewielkie kawałki, skrapiamy piwem, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne
    miejsce na 30 minut, aby mięso nabrało aromatu.
  • Szaszłyki drobiowo-warzywne 2. Bakłażana i pomidory myjemy, kroimy na dość grube plastry.
    Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w dużą kostkę.
  • Szaszłyki drobiowo-warzywne 3. Na drewniane szpadki (można także użyć szpilek do szaszłyków) nadziewamy na przemian kawałki mięsa i warzyw.
  • Szaszłyki drobiowo-warzywne 4. Szaszłyki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury
    200 °C. Pieczemy około
    20 minut. Po upieczeniu szaszłyki
    oprószamy solą, pieprzem
    i bazylią i dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować