szaszłyki drobiowo warzywne

4.5 (198 ocen)

Szaszłyki można upiec na tradycyjnym grillu, patelni grillowej czy też w piekarniku.

Składniki:

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (ok 500g)
    1 średniej wielkości cukinia
    1 duża papryka
    ok 5 sztuk mniejszych cebul

    Marynata:
    5 łyżek oleju
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 białego pieprzu
    sól - według uznania
    1/3 pieprzu cayenne
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki drobiowo warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata: ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi skłądnikami
  • 2. Mięso pokroić w większą kostkę, Wrzucić do marynaty i dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min 3 godz
  • 3. Cukinię pokroić w grubsze plastry, paprykę w grubą kostkę, a cebulę na 4 -6 części
  • 4. Warzywa umyć, cebulę obrać a z papryki pozbyć się gniazd niasiennych
  • 5. Na patyk do szaszłyka nabijamy:
    cebulę, cukinię paprykę mięso, i tak do wyczerpania zapasów.
  • 6. Układamy na ruszcie i pieczemy ok 30 min w 175' ( funkcja górny grill z termoobiegiem)
    Bądź pieczemy na tradycyjnym grillu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować