Szarlotki dynie na Halloween z pomarańczową galaretką

0 (0 ocen)

Urocze dyńki z jabłkowym wnętrzem na kruchym spodzie, pokryte galaretką z soku pomarańczowego. Ilpść babeczek zaleźy od tego jak rozwałkujemy coasto i w jaki sposób wylepimy nim foremkę. Mi wyszło ok.15 sztuk. Inspiracja www.bakerella.com

Składniki:

  • Ciasto:
    250 gram mąki
    150 gram masła
    50 gram cukru
    2 żółtka
    ok.20 łyżek gotowego musu jabłkowego (u mnie domowy) - mniej wiecej jedna łyżka na 1 babeczkę
    cukier brązowy ok.2 łyżki
    cynamon
    1.5 szklanki soku pomarańczowego
    2.5 łyżeczki żelatyny
    3 łyżeczki cukru
    2-3 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotki dynie na halloween z pomarańczową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami, cukrem i mąką. Wkładamy na conajmniej 30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 15 części i rozwałkowujemy, kolejno wykrajamy kółka większe niż foremka z której będziemy korzystać. Wylepiamy foremkę tworząc od razu ogonek dyni. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy do lekkiego zezłocenia w temperaturze 175 stopni.
  • 2. Do każdej kruchej foremki nakładamy jabłka, posypujemy odrobiną cukru brązowego i cynamonu. Podpiekamy ok. 10 minut. Studzimy.
  • 3. Żelatynę mieszamy z odrobiną soku pomarańczowego. Resztę soku zagotowujemy. Do gorącego soku dodajemy żelatynę, szybko mieszamy. NIE GOTUJEMY! !!! Kiedy galaretka lekko stężeje polewamy babeczki. Stężoną galaretkę ozdabiamy czekoladą.

Porady

Roztopionego czekoladę włamań do małego rękawa cukierniczego i ozdabiamy tylko Wiltona nr 1.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować