Muffinki są miękkie, puszyste, pachnące szarlotką z chrupiącą kruszonką
35 min
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
sok i skórka z połowy cytryny
2 jajka
szklanka mleka
½ szklanki oleju lub roztopionego masła
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3 jabłka
Babeczki szarlotki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki suche przesiewamy do miski, w drugiej misce umieszczamy składniki mokre i chwilę miksujemy. Do składników mokrych wsypujemy suche, mieszamy łyżką. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do masy, mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, w każdą umieszczamy ciasto. Zimne maso rozcieramy palcami z mąką i cukrem aż powstaną małe grudki. Kruszonkę posypujemy każdą muffinkę.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
SAMCZNEGO.
Porady
Radzę by olej zastąpić masłem, muffinki są o wiele smaczniejsze.
Komentarze