Szarlotka z pianką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem przesiać, dodać posiekane mało, cukier,żółtka i zagniatamy ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części, jedną większą 2/3 i mniejszą 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na około 30 min.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wyklejamy większą częścią ciasta.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cynamon, cukier waniliowy i wykładamy na ciasto.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier i kisiel, wykładamy na starte jabłka.
Na wierzch ścieramy mniejszą schłodzona w zamrażarce część ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 min. do zrumienienia. Smacznego!
Komentarze