Szarlotka z pianką i kruszonką

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piekę je bardzo często. Jest to jedno z najbardziej lubianych ciast w moim domu.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: ( u mnie blaszka 24x40)
    ciasto:
    4 szklanki mąki,
    ¾ szklanki cukru pudru,
    200 g masła,
    4 żółtka,
    2-3 łyżki wody lub dobrej kwaśnej śmietany,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    warstwa jabłkowa:
    ok. 2 kg jabłek ( najlepiej szara reneta),
    2 łyżeczki cynamonu,
    cukier waniliowy,
    piana:
    4 białka,
    szczypta soli,
    4 łyżeczki cukru,
    kisiel cytrynowy (proszek),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy

Szarlotka z pianką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać posiekane mało, cukier,żółtka i zagniatamy ciasto.
    Ciasto podzielić na 2 części, jedną większą 2/3 i mniejszą 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na około 30 min.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wyklejamy większą częścią ciasta.
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cynamon, cukier waniliowy i wykładamy na ciasto.
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier i kisiel, wykładamy na starte jabłka.
    Na wierzch ścieramy mniejszą schłodzona w zamrażarce część ciasta.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 min. do zrumienienia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować