Szarlotka z pianką i kruszonką

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Szarlotka z pianką i kruszonką

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - 300g mąki pszennej,
    - 4 żółtka,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 3 łyżki cukru,
    - 1 kostka masła,

    Pianka:
    - 2/3 szklanki cukru,
    - 2 budynie waniliowe (bez cukru),
    - 1/3 szklanki oleju,
    - 4 białka,

    Masa jabłkowa:
    - 1,5 kg kwaśnych jabłek,
    - 1 torebka kisielu cytrynowego,
    - 1 szklanka cukru,
    - 1 cytryna (sok),
    - 2-3 łyżki bułki tartej.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Szarlotka z pianką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Dodajemy wodę tak ok. 1/3 szklanki. Podgotowujemy chwilę. Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 1/3 i 2/3 części. Obie kule zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30min. Większą część wykładamy na tortownicę pokrytą papierem do pieczenia (tortownica ok. 28cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 25 min w 180stopniach. Po tym czasie wyjmujemy posypujemy bułką tartą. Na ciasto wykładamy jabłka wymieszane z kisielem (proszek). Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na koniec budynie (proszek). Stale ubijając dodajemy powoli olej. Pianę rozkładamy na jabłkach. Ścieramy na tarce resztę schłodzonego ciasta. Ciasto pieczemy ok. 40 min. na złoty kolor. Wyjmujemy, studzimy i dopiero wtedy kroimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papierówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować