Szarlotka z pianką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Dodajemy wodę tak ok. 1/3 szklanki. Podgotowujemy chwilę. Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 1/3 i 2/3 części. Obie kule zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30min. Większą część wykładamy na tortownicę pokrytą papierem do pieczenia (tortownica ok. 28cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 25 min w 180stopniach. Po tym czasie wyjmujemy posypujemy bułką tartą. Na ciasto wykładamy jabłka wymieszane z kisielem (proszek). Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na koniec budynie (proszek). Stale ubijając dodajemy powoli olej. Pianę rozkładamy na jabłkach. Ścieramy na tarce resztę schłodzonego ciasta. Ciasto pieczemy ok. 40 min. na złoty kolor. Wyjmujemy, studzimy i dopiero wtedy kroimy.
Komentarze