Szarlotka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku. Zagotować, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zestawić z ognia.
Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier puder i sól. Margarynę posiekać z mąką i smalcem. Składniki połączyć dodając trzy żółtka i śmietanę. Ciasto szybko wyrobić i schłodzić w lodówce przez około 1 – 2 godziny.
Jabłka obrać i udusić w rondlu razem z pomarańczą dodając pod koniec duszenia cukier i cynamon. Dobrze wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut.
Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy manną, kładziemy uduszone jabłka, na które wykładamy ubitą pianę z cukrem i zmielonymi orzechami.
Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i po przestudzeniu polewamy polewą. Smacznego.
Porady
Można podawać na ciepło lub na zimno. Idealna do podania z lodami lub bitą śmietaną i owocami.
Komentarze