Piernikowa szarlotka z orzechami - PRZEPYSZNA!

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szarlotka z mocnym aromatem piernikowym i chrupiącymi orzechami. Idealne na imprezy rodzinne i święta.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    ▸3 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista)
    ▸kostka miękkiego masła
    ▸4 żółtka
    ▸ pół szklanki słodzika/cukru
    ▸ 2 łyżki śmietany
    ▸ 3 łyżki przyprawy do piernika
    dodatkowo
    ▸ 1.5 kg jabłek
    ▸ 2 szklanki orzechów włoskich
    ▸ 100 g masła
    ▸ 2 łyżki słodzika/cukru
    ▸ pół łyżeczki cynamonu
    ▸ 4 białka
    ▸ pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) + na wierzch
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Piernik Ciastka

Piernikowa szarlotka z orzechami - przepyszna! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Dzielimy się ja 2 części i 1/3 mrozimy, a resztę schładzamy 10 minut w lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą.
    2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem.
    3. Orzechy wrzucamy do rondelka z rozpuszczonym masłem i słodzikiem/cukrem, chwilę smażymy. Ostudzone wykładamy na ciasto.
    4. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z soku, mieszamy z cynamonem i wykładamy na orzechy.
    5. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na jabłka.
    6. Zmrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach od razu posypując ciasto. Pieczemy ok. 60 min 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Jabłka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować