Szarlotka z kruszonką i lukrem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować na niższych obrotach miksera a potem zagnieść. Mniejszą połowę ciasta odłożyć, na kruszonkę. Większą częścią ciasta wylepić blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Jak ciasto klejące to maczać palce w mące.
2.masa-Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i zetrzeć na jarzynowej tarce. Trochę odcisnąć sok. Do garnka włożyć masło, starte jabłka. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny.Smażyć ok. 10 min a potem ostudzić.(Można to zrobić wieczorem)
Masę jabłeczną wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
3.Poskubać resztę ciasta jako kruszonkę. Można tutaj też maczać palce w mące.
4.Piec w 175 *C.ok 1 godz. Po upieczeniu ostudzić.
5.lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo po troszku gorącej wody. Mieszać do lejącej konsystencji. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać ciasto w esy-floresy.
Komentarze