Szarlotka z lukrem

4.49 (184 ocen)

Kruche ciasto z dużą ilością jabłek to oczywiście pyszna szarlotka. Podajemy na zimno a jeśli chcemy podać na ciepło wtedy nie lukrujemy tylko oprószamy cukrem pudrem.

Składniki:


  • Ciasto
    300g mąki pszennej
    150g miękkiego masła
    1/3 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    2 łyżki cukru wanilinowego
    4 łyżki mleka
    Nadzienie
    1 litrowy słoik prażonych jabłek
    cynamon
    Lukier
    1,5 szkl cukru pudru
    3-4 łyżki wody

Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera i zmiksować na średnich obrotach. Wyjąć ciasto na blat uformować kulkę i podzielić na dwie części. Wyciąć dwa papiery do pieczenia wielkości blaszki 33*22 cm. Na pierwszym papierze rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma papierami, przełożyć do blaszki, nakłuć widelcem i podpiec około 12 minut w 180 stopniach. Wyjąć i rozłożyć jabłka. Na drugim papierze rozwałkować resztę ciasta, nakłuć widelcem i przełożyć na jabłka. Zdjąć papier i włożyć ponownie do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Jabłka przełożyć na miskę, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić do smaku (ja nie słodziłam). Lukier: do cukru pudru stopniowo dodawać wodę i ucierać. Średnio lejącym lukrem polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.46 (202 ocen)

Szarlotka z lukrem

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z lukrem

To może cię zainteresować