Szarlotka najlepsze ciasto na świecie, w moim domu # 1. Znika jeszcze ciepła, tym razem polana lukrem bardzo dobre połączenie. Polecam do niedzielnej kawki
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
25 dag mąki krupczatki
20 dag masła
4 żółtka
1 jajko
10 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Bułka tarta lub grysik
Tłuszcz do formy
Lukier:
sok z 1/2 cytryny
2/3 szklanki cukru pudru
Szarlotka z lukrem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
2.Blaszkę wysmarować tłuszczem, jedna część ciasta rozwałkować i za pomocą wałka przenieść na blaszkę. Ciasto ponaklowac widelcem i lekko posypać bułką tartą lub grysikiem.
3.Jabłka obraz i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lekko odcisnąć sok, dodać cynamon i wymieszać. Jabłka rozłożyć równa warstwa na ciasto. Druga część ciasta rozwałkować i wyłożyć na jabłka. Ciasto ponaklowac widelcem. Pieczenie 1 godzina w 180 stopniach. Ciasto wystudzić.
4.Lukier:
Cukier zmiksować z sokiem.z cytryny do białości i wyłożyć na ciasto,
Komentarze