Szarlotka z lukrem cytrynowym

4.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szarlotka najlepsze ciasto na świecie, w moim domu # 1. Znika jeszcze ciepła, tym razem polana lukrem bardzo dobre połączenie. Polecam do niedzielnej kawki

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki pszennej
    25 dag mąki krupczatki
    20 dag masła
    4 żółtka
    1 jajko
    10 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1,5 kg jabłek

    1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
    Bułka tarta lub grysik
    Tłuszcz do formy

    Lukier:
    sok z 1/2 cytryny
    2/3 szklanki cukru pudru

    Forma: 22/35 cm
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Szarlotka

Szarlotka z lukrem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Blaszkę wysmarować tłuszczem, jedna część ciasta rozwałkować i za pomocą wałka przenieść na blaszkę. Ciasto ponaklowac widelcem i lekko posypać bułką tartą lub grysikiem.
  • 3. Jabłka obraz i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lekko odcisnąć sok, dodać cynamon i wymieszać. Jabłka rozłożyć równa warstwa na ciasto. Druga część ciasta rozwałkować i wyłożyć na jabłka. Ciasto ponaklowac widelcem. Pieczenie 1 godzina w 180 stopniach. Ciasto wystudzić.
  • 4. Lukier:
    Cukier zmiksować z sokiem.z cytryny do białości i wyłożyć na ciasto,

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować