Szarlotka z bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszna szarlotka na kruchym cieście z cytrynową bezą...

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 gram mąki pszennej
    4 jajka
    100 gram cukru pudru + 3 łyżki
    200 gram zimnego masła
    2 kg jabłek
    3 łyżki brązowego cukru
    5 goździków
    1 laska cynamonu
    Sól
    Sok z połowy cytryny
    Skórka z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Beza

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, 100 gram cukru pudru, 4 żółtka i masło szybko ugniatamy. Następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
  • 2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsza kostkę. Wrzucamy na patelnię i robimy mus. Dodajemy cukier, cynamon i goździki. Mieszamy od czasu do czasu około 10-15 minut. Z musu usuwamy goździki i korę cynamonu.
  • 3. Przygotowujemy tortownicę 24 cm, smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wykładamy mus. Całość pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 210 stopni góra - dół
  • 4. 4 białka ubijamy na sztywno. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i skórkę. Po upływie 20 minut wyciągamy ciasto, nakładamy beze i pieczemy jeszcze 15 minut.
  • 5. SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować