Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, 100 gram cukru pudru, 4 żółtka i masło szybko ugniatamy. Następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
2.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsza kostkę. Wrzucamy na patelnię i robimy mus. Dodajemy cukier, cynamon i goździki. Mieszamy od czasu do czasu około 10-15 minut. Z musu usuwamy goździki i korę cynamonu.
3.Przygotowujemy tortownicę 24 cm, smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wykładamy mus. Całość pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 210 stopni góra - dół
4.4 białka ubijamy na sztywno. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i skórkę. Po upływie 20 minut wyciągamy ciasto, nakładamy beze i pieczemy jeszcze 15 minut.
Komentarze