Ratafia czyli nalewka tutti frutti

4.5 (163 ocen)

Ratafia to jedna z moich ulubionych nalewek. Jaj największa zaletą jest to, że do jej przygotowania możemy użyć dowolnych owoców wg posiadania i gustu. W bardzo prosty sposób możemy też modyfikować jej smak dodając różne owoce w różnych proporcjach. Co roku jej smak jest inny, ale zawsze pyszny.

Składniki:

  • 1kg owoców (u mnie wiśnie, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, mirabelki)
    400g cukru
    250ml wódki
    250ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Ratafia czyli nalewka tutti frutti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce wkładam do dużego słoja stopniowo w miarę ich pojawiania się. Najpierw truskawki, później wiśnie, jagody, maliny... Na każde 250g owoców dodaje 100g cukru i po 60 ml wódki i spirytusu. Kiedy pojawiają się kolejne owoce dodaje je dolewając alkohol i dosypując cukier. Odstawiam w ciemne miejsce i po około miesiącu od dodanie ostatnich owoców przecedzam najpierw przez sitko a następnie przez watę. Odstawiam do przegryzienia na kilka miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować