Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasta na szarlotkę sypaną nie trzeba zagniatać ani miksować. Ciasto składa się wyłącznie z suchych składników. Wystarczy je jedynie wymieszać łyżką i wsypać do formy, przekładając warstwami tartych jabłek.
Doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka kaszy manny
    1/3 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki cynamonu
    2 kg jabłek
    150 g zimnego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Składniki dzielimy na trzy równe części.

    2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z cynamonem i dzielimy na dwie równe części.

    3. Natłuszczamy okrągłą formę. Do formy wsypujemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i tarte jabłka. Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić mieszanka suchych składników.

    4. Masło kroimy w cienkie plastry i rozkładamy równomiernie na wierzchu ciasta.

    5. Szarlotkę pieczemy przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Porady

Na szarlotkę wybierzmy soczyste jabłka. Wpływający podczas pieczenia sok z jabłek wystarczająco nasączy ciasto. Jeżeli dodajemy kwaśne jabłka, to ilość cukru można nieco zwiększyć. Ciepła szarlotka doskonale smakuje podana z lodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować