Szarlotka piernikowa (z jabłkami)

3.25 (4 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To takie połączenie kruchego ciasta, piernika i szarlotki, ale na tyle ciekawe,że śmiało może być świątecznym. Możecie zrobić go 3 dni wcześniej, wstawić w zimne miejsce i zapewniam, że nic się z nim nie stanie. Baa! Będzie nawet lepsze, bo te kruche blaty troszkę nawilgną i ciasto będzie się zdecydowanie lepiej kroiło. Choć ogólnie nie ma z tym jakiegoś problemu, bo się nie rozwarstwia.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 24x36cm

    Ciasto piernikowe:
    650g mąki
    250g masła
    ¾ szklanki cukru
    2 jajka
    100g śmietany
    2 łyżeczki (np.domowej) przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Masa orzechowa:
    200g orzechów
    100g masła
    ⅓ szklanki cukru

    Masa budyniowa:
    400ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 biała czekolada

    Warstwa jabłkowa:
    8 jabłek (reneta)
    ½ szklanki wody
    Sok z ½ cytryny
    5 łyżeczek cukru
    2 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Piernik

Szarlotka piernikowa (z jabłkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą. Robimy wgłębienie i dodajemy posiekane masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy najpierw nożem, a następnie w dłoniach, ale tylko do momentu uzyskania zwartej kuli. Dzielimy na 3 równe części, owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum pół godziny.
    Po tym czasie każdą część wałkujemy na wielkość blaszki. Osobno układamy na papierze do pieczenia i wyrównujemy do boków. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut. Dwa placki pieczemy same, trzeci z masą orzechową.

    Masa orzechowa:
    Orzechy siekamy. Masło przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu ciągle mieszając. Ciepłą masę rozsmarowujemy na przygotowanym ostatnim blacie nieupieczonego ciasta i dopiero wkładamy do piekarnika.
    Blaty studzimy.

    Masa budyniowa:
    Z 400ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z proszkiem budyniowym. Pozostałą część stawiamy na ogniu i łączymy z budyniem w momencie zagotowania. Gotujemy mieszając przez ok 1 minutę, po czym zestawiamy z ognia i dodajemy posiekaną drobno białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Ciepły, ale nie gorący krem rozsmarowujemy cienką warstwą na dwóch blatach (tych bez orzechów).

    Warstwa jabłkowa:
    Jabłka obieramy ze skórek i gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i mieszamy delikatnie z sokiem z cytryny. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu aby je lekko rozdusić. Gdy zaczną „pyrkać” zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Jabłka pozostawiamy w zimnie do lekkiego stężenia.
    W blaszce, w której piekliśmy spody, układamy jeden z nich, wysmarowany budyniem, na to dajemy połowę warstwy jabłkowej i przykrywamy drugim blatem z budyniem. Ponownie wylewamy warstwę jabłkową i przykrywamy blatem z orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Budyń Jabłka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować