500 g piernika
100g cukru
1 galaretka cytrynowa
1/2 l mleka
1 budyń waniliowy
450 ml śmietanki kremówki
500 g wiśni lub jeżyn
100 ml wiśniówki
Sposób przygotowania przepisu:
Piernikowa szarlotka rosyjska
1.
Plastry piernika obficie nasączyć syropem z 1/2 szklanki wody, cukru i wiśniówki. Ciastem wyłożyć dno i boki głębokiej okrągłej formy. Kilka plastrów odłożyć. Docisnąć ręką. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Budyń wymieszać z 1/2 zimnego mleka i zagotować z pozostałym podgrzanym mlekiem. Budyń wymieszać z galaretką. Śmietanę ubić, wymieszać z budyniem. 1/2 kremu przełożyć do formy wyłożonej piernikiem. Połowę wiśni lub jeżyn powtykać w masę. Dodać resztę kremu i pozostałe jeżyny. Wierz deseru przykryć pozostałymi kawałkami ciasta.Przykryć folią. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z formy jak babkę i podawać.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze