Piernikowa szarlotka rosyjska

  • wyświetlono: 2996 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zamiast piernika można wykorzystać zwykły murzynek.

Teodorka
  • 15 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

500 g piernika
100g cukru
1 galaretka cytrynowa
1/2 l mleka
1 budyń waniliowy
450 ml śmietanki kremówki
500 g wiśni lub jeżyn
100 ml wiśniówki

Sposób przygotowania przepisu:

Piernikowa szarlotka rosyjska

  • 1. Plastry piernika obficie nasączyć syropem z 1/2 szklanki wody, cukru i wiśniówki. Ciastem wyłożyć dno i boki głębokiej okrągłej formy. Kilka plastrów odłożyć. Docisnąć ręką. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Budyń wymieszać z 1/2 zimnego mleka i zagotować z pozostałym podgrzanym mlekiem. Budyń wymieszać z galaretką. Śmietanę ubić, wymieszać z budyniem. 1/2 kremu przełożyć do formy wyłożonej piernikiem. Połowę wiśni lub jeżyn powtykać w masę. Dodać resztę kremu i pozostałe jeżyny. Wierz deseru przykryć pozostałymi kawałkami ciasta.Przykryć folią. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z formy jak babkę i podawać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikWiśniejeżynyśmietana kremówka

Komentarze

Podobne przepisy

sernik piernikowy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Sernik piernikowy

Stworzyłam dzisiaj połączenie idealne...

Szarlotka na kruchym cieście

Dodane przez: Frossch

Szarlotka

Szarlotka na kruchym cieście idealna...

PIERNIKOWY SERNIK

Dodane przez: Babcia Tereska

PIERNIKOWY SERNIK

Świąteczny sernik o smaku piernikowym....

image-262933l

Dodane przez: wiesiołek

Tort piernikowy

Zamiast piernika zrobiłam tort...

Rolada piernikowa

Dodane przez: Bo-Bożena

Rolada piernikowa

Wilgotny, piernikowy biszkopt,...

szarlotka

Dodane przez: Nina80

szarlotka

Kruche ciasto, dużo jabłek i delikatna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE