Cukinia marynowana z curry i kurkumą- do słoików

3.36 (11 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cukinia pyszna, zdrowa, lekkostrawna, ma wiele cennych składników odżywczych i witamin. Nieco mdła, dlatego warto dobrze ją doprawić i tu z pomocą przychodzi curry i kurkuma:)
Zamarynowanie jej do słoików to świetny sposób na przedłużenie lata, i wykorzystanie tego pysznego warzywa- a w tym roku cukinia pięknie obrodziła.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ✔1 kg młodej cukinii u mnie zielona, ale mogą być różne
    ✔1/2 szkl. octu 10%
    ✔1/2 szkl. cukru
    ✔3 szkl. wody
    ✔1/2 łyżki curry
    ✔1/2 łyżki kurkumy
    ✔1/2 łyżki soli
    ✔pieprz ziarnisty
    ( po 5 kulek na słoik)
    ✔czosnek
    ( po 1 średnim ząbku na słoik)
Wystaw ocenę:

3.36 (11 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Cukinia marynowana z curry i kurkumą- do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć , odciąć końcówki- jeśli są duże to wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w 1 cm plasterki lub słupki.
    Do słoików wrzucić pieprz i czosnek , ciasno ułożyć cukinię i zalać gorącą zalewą- warzywa muszą być przykryte.
    Zalewa: zagotować wodę z solą, cukrem , curry, kurkumą i octem. Gotować 3 minuty.
    Pasteryzować 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Przyprawa curry Kurkuma Ocet Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować